• Oneiric Shelter
  • Oneiric Shelter
  • Oneiric Shelter
  • Oneiric Shelter
  • Oneiric Shelter
  • Oneiric Shelter
  • Oneiric Shelter
  • Oneiric Shelter
  • Oneiric Shelter
  • Oneiric Shelter
  • Birdcage: study for Oneiric Shelter
Ingrid Lahti - Oneiric Shelter

site-specific installation

Part one of two-part installation, Back & Forth (along with Hideout). Oneiric Shelter was a site-specific, participatory installation at FUEL Gallery in Seattle.

The piece was based on a dream of safety and shelter, creating a space which allowed an expansion of consciousness. In the openness and expansiveness of its framework, Oneiric Shelter was the obverse of its counterpart, Hideout.

The Shelter was built of galvanized steel framing materials, 4100 lbs. of river rocks, a galvanized steel washbasin "pond" filled with water agitated by a waterfall pump, and other details such as a trio of buckets containing lights and rocks.

The lighting in the space shifted continually as the sun moved over the skylight during the course of Seattle's 18-hour June days.

The open framework of Oneiric Shelter was inspired by a roofless birdcage (final image).